Spomladansko čiščenje

Dnevi postajajo daljši in toplejši. Več smo zunaj na svežem zraku. Vedno večja je želja po gibanju in aktivnostih. Ena izmed aktivnosti spomladi je tudi čiščenje naših domov. Sonce nam pokaže tudi skrite kotičke in nekateri prej ali slej namenimo par ur za temeljito čiščenje našega bivalnega okolja.

Kako se lotimo čiščenja je pri posameznikih različno, eni si za to vzamejo dopust, drugi si čiščenje razporedijo na več dni, spet tretji najamejo pomoč.

Bolj kot to pa je pomembno s kakšnimi čistili bomo očistili naš dom. Konec koncev preživimo doma več kot tretino dneva. Za čiščenje izbirajmo neagresivna in ekološka čistila, ki so ravno tako učinkovita kot komercialna, če jim le damo priložnost in spremenimo pogled na to, da naravno ne čisti dovolj dobro.

Ali ste vedeli, da so kemična čistila izjemno pogost povzročitelj težav z dihanjem, razdraženih oči, rakavih obolenj in motenj v hormonskem ravnovesju. Kemikalije v čistilih namreč prehajajo skozi našo kožo ali pa jih celo vdihavamo. Samo pomislite, koliko nezaželenih kemikalij ostaja na vaših dišečih, sveže opranih oblačilih, na posteljnini, na sveže opranih površinah in, nenazadnje, posodi in priboru.

Z vsako plastenko kemikalij, ki jih NE kupite,

skrbite za svoje zdravje in zdravje otrok,

saj jim te snovi škodujejo.

Za komercialne proizvode plačujemo visoko ceno, dolgoročne zdravstvene posledice,

še posebej pri otrocih, katerih dihala še niso tako razvita in odporna.

Z njihovo uporabo vplivamo tudi na naše okolje,

onesnažujemo vode, z odpadno embalažo pa zemljo in zrak.

Kako torej do bolj zdravega bivališča?

Z ekološkim in naravnim vzdrževanjem doma.

Vemo, da je s čiščenjem stanovanja veliko dela, saj imamo doma veliko različnih vrst površin; ploščice, parket, laminat,… kateri pa zahtevajo vsako svojo vrsto čistila… vsaj tako nas komercialna sporočila prepričujejo. Vendar pa lahko vsako površino v naših prostorih počistimo z nekaj osnovnimi sestavinami in njihovimi kombinacijami:

  • VODA
  • SODA BIKARBONA
  • ALKOHOLNI KIS
  • CITRONKA
  • LIMONA
  • OLJČNO OLJE
  • ETERIČNO OLJE

Različne kombinacije in koncentracije zgoraj naštetih sestavin so zelo učinkovite, praktične ter, kot že rečeno, našemu zdravju, okolju in denarnici prijazne. Kis je eden najbolj vsestranskih eko čistil, ki jih najdemo doma v kuhinji.

Za vas smo pripravili univerzalno čistilo s kisom, ki po čiščenju ne pušča nobenih vonjav:

V prazno plastenko s pršilko natočimo 1/4 alkoholnega kisa 9% kislosti ter 3/4 vode. Vzamemo krpo, ki ne pušča sledi ter z mešanico počistimo površine v našem domu. Če pa želimo še dodatno prijetno odišavljen dom, dodamo v mešanico kisa in vode kapljico eteričnega olja.

Želite še več receptov za osvežitev in čiščenje vašega bivalnega okolja? Sledite našim objavam na naši spletni strani, facebooku in instagramu ter kmalu izveste več…