Lasje niso le modni dodatek

Tale stavek, mi je najbolj ostal v spominu od predavanja Sonje Velikanje v Novi Gorici v prostorih KGŠ-a. Njim se še enkrat zahvaljujemo za prostore.

Lasje imajo zelo velik pomen za žensko in so živa stvar, ki je direktno povezana z našim krvnim in živčnim sistemom. So veliko več kot se sploh zavedamo. To nam je tisti večer pomagla ozavestiti Sonja, ustanoviteljica ekološke blagovne znamke  – Etnobotanika,

Nazorno in podrobno nam je opisala, kako delujejo umetne barve na lase, da najprej odprejo luske lasu, nato peroksid uniči njegovo esenco – melanin in barva se vpije. Tako las postane odprt in ranljiv, zato ga je potrebno dodatno negovati s posebnimi šamponi za barvane lase in ostalimi preparati.
Mislim, da je vse nas upravičeno zapekla vest, ko je povedala, da snov, ki jo nanesemo na lasišče, potrebuje le 26 sekund, da preide v naš krvni obtok. In ko je naša “skleda” strupov polna, se je ne da le enostavno odliti, pač pa se začnejo hude alergijske reakcije že samo v minimalnem stiku s to snovjo.
Naj nas ta “pekoč občutek” opomni na to, ko se bomo naslednjič odločale katero barvo za lase bomo uporabile. Namesto, da ga odrivamo v podzavest in užaljeno pametujemo kot nekatere užaljene stranke, polne predsodkov, ki rečejo:
“Sej jaz to že vse vem, ampak,…nimam časa, ali to je packarija, ali nočem bit rdeča, zato se ne barvam z naravnimi.” zaključijo in mislijo, da je to edini odtenek, ki se ga da doseči z naravnimi pigmenti, ko omenimo kano.

Ravno s tega vidika, je bilo predavanje in praktični prikaz oboje zelo poučno. S pravo recepturo se lahko doseže željene odtenke, ki so odvisni tudi od naše trenutne in osnovne barve las. Z mešanico v pravem razmerju sene, kane in / ali indiga lahko dobimo lepe odtenke medeno blond, kostanjevo rjave, oranžne, rdeče, vinsko rdeče, temno rjave in vse do indigo črne. Poleg pigmenta nam rastline nudijo zdravilne učinkovine za lase in lasišče, tako da se jih lahko uporablja tudi kot obloga za jačanje las, konic in nego lasišča.

Sam postopek barvanja je enostaven, saj zaradi prave gostote barva ne curlja in se s čopičem lepo nanaša. Potem se glavo zavije, da ne kaplja. Po štirih urah delovanja, kolikor je potrebno, da se pigmeni vsrkajo v lase, se glavo dobro spere z vodo in blagim šamponom. Barva se še dva dni razvija in šele nato doseže svoj pravi odtenek.

Sonja me je na delavnici pobarvala s kombinacijo sene, kane in indiga, saj sem želela temnejši in toplejši odtenek rjave. Z barvo in leskom lasu sem zadovoljna. Zdaj vem, kako lahko sama poskrbim za zdrave in lepe lase. Mogoče kakšna pomoč pri barvanju pride prav. Želela bi si, da bi se frizerke poučile o tem in nudile tudi to storitev v svojih salonih, kot to počne frizerka Ingrid v svojem salonu v Ozeljanu  ali v bio salonu Etnobotanike v Radovljici.

Barvni pigmenti Etnobotanika so že uveljavljena na našem tržišču in se prodajajo pakirani po 100g. V kolikor pa imate svojo recepturo lahko samo pri nas dobite tudi točno na vago količino v naši fizični ali spletni trgovini Moj svet, čist planet.

Danijela M.