Izziv: Čiščenje brez odpadkov in kemikalij

Ali veste kako pomembno je, da prenehamo uporabljati kemikalije v svojem domu?

Čeprav se tega niti ne zavedamo, so kemikalije vedno bolj prisotne v številnih izdelkih za vsakodnevno uporabo, npr. v čistilih, sredstvih za odstranjevanje mrčesa, osveževalcih prostorov, v kozmetičnih izdelkih, v sredstvih za nego rastlin in  domačih živali ter (čeprav si še vedno zatiskamo oči) v živilih, vključno s pitno vodo!

Vpliv kemikalij na zdravje človeka in okolje je škodljiv, saj vstopajo v telo z zaužitjem, vdihavanjem in/ali preko kože. Za naša dihala so najbolj škodljiva čistila v spreju. Številne snovi v čistilih, ki jih uporabljamo doma, lahko povzročijo težave z dihali ter kožna alergična oboljenja.

Najpogostejše so:

1. Klor (natrijev hipoklorid) – uporablja se kot aktivna sestavina v belilu, največkat so v čistilih za kopalnico ter v čistilih za trdovratne mastne madeže v kuhinji. Za čiščenje kopalnice in mastnih madežev iz kuhinje tako raje posezite po naravnih čistilih. Soda bikarbona, kis in citronska kislina ali limonin sok bodo omenjene prostore očistili enako učinkovito!

2. Benalkonijev klorid se običajno uporablja kot razkužilo v čistilih za čiščenje tal in trdnih snovi.

3. Isothiazolinones je antibaktericid in se uporablja v nekaterih tekočinah za pranje, ki preprečujejo nastajanje bakterij, gliv in mikrobov. Občutljivim osebam povzroča alergije.

3. Nekatere vonjave v čistilih, na primer umetno narejen vonj citrusa, je navadno narejen iz naftnih derivatov.

5. Ftalati – Ftalate najdemo v večini osvežilcev zraka, pa tudi v vinilu in številnih lakih. Omenjene snovi motijo delovanje endokrilnih žlez, kar lahko povzroča resne težave z reproduktivnimi organi in živčevjem. Naravna alternativa strupenim osvežilcem zraka so izparilniki, dišeče svečke ter najbolj naravni hidrolati na vodni osnovi, ki bodo prav tako poskrbeli za prijeten vonj vašega doma.

6.Bisfenol A (BPA / BFA) – BPA je najpogosteje moč najti v plastičnih embalažah za hrano in plastenkah. Znanstveniki so BPA povezali s številnimi srčnimi in jetrnimi obolenji ter diabetesom, pri otrocih pa naj bi celo zaviral razvoj možganov in hormonskega sistema. Boljša alternativa omenjenim plastičnim izdelkom so izdelki iz drugih materialov, na primer stekla. Če pa se vseeno odločite za nakup plastičnih izdelkov, pa izberite tiste z reciklažnimi kodami 2, 4 ali 5, kar označuje, da omenjene strupene snovi ne vsebuje.

Da za seboj ne puščamo polno plastičnih embalaž ter odpadkov, se poslužujte točilnic ekoloških čistil, kjer lahko v svojo posodo znova in znova napolnite čistila.

Za tiste najbolj ekološke pa svetujemo, da si svoja  čistila izdelate kar sami doma. Alkoholni kis in magična krpa so univerzalno čistilo za kopalnico in kuhinjo, pasto za trdovratni vodni kamen pa naredite tako, da sodobikarbono zmešate z malo vode, ter podrgnete.

V sredo, 17.7.2019 bomo ob 19.30 na Poletni sceni v Novi Gorici imeli delavnico izdelave ekoloških čistil.

Pridružite se nam ter naredite dobro za svoje zdravje in naš planet.