Življenje brez odpadkov je sploh mogoče?

Ko predavam in osebam razlagam svoj način življenja, sem večkrat opisana kot ekstremistka in aktivistka. Zanimivo, da se pa sama sebi ne zdim…

Življenje brez odpadkov je vsekakor polno odrekanj, je pa blažja različica življenje brez plastike. Za nekatere še vedno nedosegljiva, je pa takšno potovanje postopno, ne gre od danes na jutri.

Kako najlažje začeti?

1. Začnite opazovati svoje nakupe. Česa največ kupujete, kako bi lahko zmanjšali plastično embalažo čistil, kozmetike ter hrane?

2. Ne kupujte nič ” v naprej”. Porabite vse kar imate doma preden kupite novo. Če vam zmanjka nekega izdelka, najprej poskusite brez, ali najdite nadomestek. Če vam recimo zmanjka testenin, skuhajte riž. Potem se vprašajte ali lahko nov izdelek kupite v bolj ekološki embalaži ali brez posrednikov (velikih nakupovalnih centrov), čimbolj lokalno in naravno?

3. Prenehajte listati letake z akcijami in kupovati izdelke, ki so znižani. Zavedajte se, da je to komercialni prijem in da v resnici potrošite več denarja. Na nabiralnik dajte nalepko in s tem zmanjšajte tudi odpadni papir.

4. Izogibajte se nakupovalnih centrov in kupujte pri manjših, lokalnih ponudnikih ter nakupujte na tržnici sezonsko in lokalno hrano. S tem podprete lokalno skupnost. Naš nakup se nam poplača 200%, pri velikih korporacijah pa ostane v skupnosti manj kot 20% našega vložka. Mogoče se vam zdi, da vam bo to vzelo več časa, vendar poskusite. Nakupovalni centri so narejeni tako, da zgubite več časa z iskanjem parkirišča ter izdelkov. Tudi blagajne so premišljeno postavljene, da več zapravimo.

5. Ne jejte in kupujte predpripravljene hrane, saj je polna aditivov.

6. Za vsak izdelek, ki ga želite kupiti, se vprašajte in pretehtajte ali ga resnično potrebujete. Izkaže se, da večino izdelkov premalokrat uporabimo, zato si je nakatere bolje izposoditi ali kupiti rabljene. Recimo globinski čistilec. Če z njim čistite dom dvakrat letno, se vam ne splača kupovati ter hraniti novega. Plačajte čisščenje in prihranite svoj čas in denar.

Veliko denarja bi lahko prihranili, če bi se zavedali kako neekonomično in neekološko delujemo v vsakdanjem življenju, zavedeni od marketinških prijemov.

Zbudimo se iz potrošniškega sveta in se zavejmo, da vse to počnemo za naše prihodnje rodove… denar kmalu ne bo imel vrednosti, če ne bodo imeli čiste vode in zraka.