Utrinki čistilne akcije

Očistimo svet v enem dnevu! Kako lepa akcija, kako pozitivna pobuda. Želela sem biti del tega… september se je zdel tako daleč, potem pa naenkrat vse tu, konec dopustov ter zadnji trenutek, da organiziramo čistilno akcijo.

Slovenci se radi obregnemo v “Še zadnjič”. Vsi so me spraševali zakaj tak slogan in sem jim povedala: “Ker ne želimo več smetiti, čas je za preprečevanje, ne saniranje.”

Čistilne akcije so pri nas navadno spomladi, ko ni vse zaraščeno, ko lažje dobiš odvržene smeti, ampak tokrat smo bili del celega sveta. Ko sem brala maile Ekologov, da se bomo pridružili množici, valu prostovoljcev, ki bomo čistili naš planet, so mi šle kar kocine pokonci. Kako smo lahko skupaj močni za naravo, za naš planet.

Prevzela sem koordinacijo akcije v občini Nova Gorica ter kasneje še svojo rodno Ajdovščino in na enkrat je bilo vse; sestanki ter maili in klici… kasneje še pošiljanje vabil in klicanje društev in krajevnih skupnosti naj se nam pridružijo.

Ni nas bilo veliko, vendar smo tisti, ki smo se spustili v to, izpeljali akcijo z vsem srcem.

Najprej bi se zahvalila za  pripravljenost in sodelovanje občin Ajdovščina in Nova Gorica ter Komunali v obeh občinah pri čistilni akciji.
V Ajdovščini so mi bile v veliko pomoč prostovoljke Irena Žgavc iz Rdečega Križa ter Anja Novaković s skupino Ultra Trail Vipava Valley, saj so prevzele moje delo že prej, najbolj pa na dan akcije, saj sem bila jaz v Novi Gorici.
V Ajdovščini so na Rdečem Križu delili vrečke, rokavice in karte z lokacijami čiščenja. Imeli so pa tudi Izmenjavo oblačil ter ozaveščali s predmeti, ki nadomeščajo plastiko.
V Vipavi na placu na dogodku na Vipavski trgatvi pa Ultra trail Vipava Valley s svojo stojnico.
Na pomoč kot prostovoljci so priskočili:
– Društvo Praprot, ki je čistilo okolico Sela in labirintov
– Taborniki in
– Kaš, ki so čistili Pale in okolico izvira Hublja
– Wada, ki je s čolni čistila Vipavo ter pritok Hublja
– KS Ajdovščina je skupaj z Jamarskim društvom in Gasilci odprla in sanirala vodnjak za trgom v Ajdovščini
– Planinsko društvo je imelo pohod na Javornik ter čistilno akcijo, so pa že cel mesec aktivni s čiščenjem pohodnih poti
– UTVV so čistili cesto od Lokavca proti Predmeji
– Vrtec Ajdovščina, enota Vipava je skupaj s starši čistila okolico ter
– Cirius Vipava tudi.
V Novi Gorici so se aktivirali pri čistilni akciji:
– Taborniki NG (lokacija od mestne hiše, mimo Qlandije, vodovodne poti, mimo Magme in Merkatorja in Merkurja)
– Zavod za Gozdove (čistili Panovec že v petek)
– Kajakaši so imeli dopoldan svoj dogodek, popoldan pa čistili obrežje Soče
– OŠ Kozara je imela delovno soboto ter počistila okolico šole ter Korna
– Goriška.si so sami izbrali lokacijo
– Turistično društvo NG, se je odločilo čistiti v centru mesta
– KS Kromberk- Loke z več lokacijami ter čiščenjem ceste mimo Kromberškega grada
– KS Šempas okrog svojih domov.
V naslednjih dneh bodo tudi šole ozaveščale otroke, javila se mi je OŠ Dobrovo, da bodo zadnjo soboto v septembru čistili tudi pri njih.
V dopoldanskem času se je pridružilo akciji kar nekaj srednješolcev ter družin brez predhodnjih prijav in jih je bilo na koncu vsega skupaj malo manj kot 500.
Največ je bilo plastične embalaže ter pločevink.

Prostovoljici v Mestni občini so svetovali naslednje:

1. Na železniški postaji manjkajo večji zabojniki, ob travniku, kjer čakajo kamijonisti, saj največkrat prav oni smetijo. Blizu je naš trg Evrope ter železniška postaja ter velik pretok turistov, ki opazijo, da je naša dežela čista. Naj tako tudi ostane.

2. Pod mostom za avtomobile za v Brda je skupina prostovoljcev našla divje odlagališče. Prosim Komunalo ali inšpektorja za pregled lokacije.
Prav tako so mi povedali za eno pod cesto v Brda pred Podsabotinom, kjer se pušča avtomobile za pot na Sabotin.

3. Nevarne salonitke, ki so po novem na poti ob Vipavi iz Bilj v Miren.

4. Okolica McDonaldsa ter vodovodna pot vse do Mercator Centra je zelo umazana. Taborniki so šli po nove vreče za smeti, da so uspeli vse pobrati.

5. Okrog blokov in po peš poteh po Novi Gorici so kante, ki so odprte na vrhu. Te se redno praznijo, se pa velikokrat v njih gostijo srake in vrane, ki pomečejo smeti ven. Ob poteh bi se bilo dobro odločiti za zaprte kante z ločenimi odpadki.

Še vedno se lahko odpravite sami v čistilno akcijo; Imamo še nekaj rokavic in vreč ter idej kam se lahko odpravite, če ne veste in bi želeli malo “ploggat”. Pregledate lahko tudi register divjih odlagališč odpadkov, ter ga ažurirajte:

Še nekaj foto utrinkov: