3. julij: Svetovni dan brez plastične vrečke

Ali imate tudi vi doma vrečko polno vrečk?

Toliko besed je že bilo rečenih na to temo, vendar še vedno večina ljudi hrano duši v plastični vrečki.

Ko greš po sadje in zelenjavo v trgovino, nas čakajo cele role tankih plastičnih vrečk, da si jih enostavno vzamemo. In verjemite, te vrečke so večji problem kot tiste velike na blagajni! Glede slednjih smo se nekateri Slovenci (10%) že navadili, da jih imamo s seboj.

Vendar, tako kot se spomnimo, da vzamemo denarnico, ko gremo v trgovino, bi nam moralo biti samovmevno, da vzamemo svojo vrečko. Tisto veliko, nakupovalno, ki je lahko tudi ena iz trše plastike ali iz blaga ali pleten cekar.

Premislite o tem, kako bi lahko zmanjšali uporabo teh tankih vrečk. Rešitev je enostavna:

Prvič: sadje in zelenjavo kupujte od kmetov. Oni ne bodo komplicirali in vam brez težav dali vse v vaš cekar.

Drugič: uporabite škroce ali škrniclje iz papirja, kot smo to počeli včasih.

Tretjič: omislite si vrečko iz blaga ali iz starih zaves. Super lahka, prosojna ter enostavna za pranje in uporabo. In verjemite, vrečke se vam bodo nehale nabirati v predalu z vrečkami.

Pa naredimo en enostaven izračun. Povprečno gremo v trgovino skoraj vsak dan, kupimo vsaj eno sadje ali zelenjavo. Torej, če gremo 25-krat v trgovino po samo eno vrečko (vendar realno jih vedno vzamemo več), je to 300 vrečk na leto. Slovenci torej naredimo  600 milijonov plastičnih smeti samo z vrečkami. Pa saj je samo ena!