Razbijmo prvi mit:

MIT ŠT.1:

Nakupovanje brez plastike nam bo vzelo preveč časa…

Prvo prepričanje, ki ga imamo glede življenja brez odpadkov je ta, da nakupovanje v svojo embalažo vzame veliko časa. Prepričani smo, da zato, ker v svoji bljižini nimamo trgovine, ki ima vse na enem mestu, to pomeni tekanje okrog in iskanje primernih izdelkov.

No, izkazalo se je, da to ni res.

Zato, ker porabimo ogromno časa v nakupovalnih centrih, ampak se tega niti ne zavedamo. In na koncu nosimo domov polne vreče plastične embalaže, ki jo uporabimo samo za enkratno uporabo, ki dokazano pronica v našo hrano, pa še razkrajala se bo ogromno let, če jo ne ločujemo.

Pa poglejmo kako izgubljamo naš dragoceni čas vsak dan:

1. Nakupovalni centri imajo veliko parkirišče in težko je “na hitro” skočiti v trgovino. Že tukaj lahko izgubimo nekaj časa.

2. Trgovine so premišljeno postavljene, da kupec postane čimvečji potrošnik. Največkrat so vsakdanji izdelki ter blagajna postavljeni na najbolj oddaljeno mesto od vhoda.

3. Preveč izbire. Ste se kdaj vprašali zakaj kupujete določen izdelek? Včasih smo imeli majhno izbiro in točno vedeli kaj kupujemo, sedaj je izbire ogromno in se največkrat odločimo impulzivno… zaradi reklam, ki so nas prepričale, da je izdelek najboljši, privlačnih barv na embalaži ali pa znižane cene izdelka. Ko imamo preveč izbire nam tehtanje najboljše možnosti vzame res veliko časa. In kako se potem odločimo, katerega vzamemo?

Navada… ta je železna srajca, ampak vsaka sprememba potrebuje malce volje. Zopet boste morali začeti uporabljati nakupovalni listek. Svetujemo vam, da si najprej zapišite svoje nakupovalne navade ter izdelek kupite šele takrat, ko vam ga zmanjka… verjemite, tudi če boste en dan brez testenin, lahko pripravite kaj drugega.

Pomembno je, da se odločite narediti majhno spremembo v svojem vsakdanu.

Pojdite na tržnico in kupite sezonsko zelenjavo in jo pripravite na različne načine, dokler vam je ne zmanjka… Pojdite vsak dan nakupovat na drugo lokacijo in raziskujte kaj lahko dobite v steklu, razsutem stanju ali na polnjenje.

Pripravite si večjo nakupovalno košaro ali vrečko ter noter manjše vrečke (lahko tudi uporabljene plastične, saj prodajalka ne bo vedela). V beležko v telefonu, ki ga imate vedno s seboj, zapišite kaj vam manjka in si pripravite vrečke za nakupe. Saj tisto zložljivo že imate v torbici, kajne? 😉