Prvi korak k življenju brez odpadkov

Pa ponovimo 5R-jev zero waste načina življenja; R-efuse, R-educe, R-euse, R-ecycle, R-ot.

Po obrnjeni piramidi filozofije življenja brez odpadkov je prvi in najpomembnejši korak ta, da zavrnemo vse, česar ne potrebujemo. Pomembno je saj ima vsak naš nakup in vsaka naša izbira posledice.

“Vsak košček, ki ga sprejmemo ali vzamemo, ustvari povpraševanje po več. Z drugimi besedami, kompulzivno sprejemanje (v nasprotju z zavračanjem) dovoljuje in krepi proizvajanje novih smeti.”

Dom brez odpadkov- Bea Johnson

Ko rečemo, da smo nekaj vrgli stran, še ne pomeni, da tega ni več. Nalaga se na deponijah, strupi našo podtalnico in smeti naše okolje.  Zato je pomembno, da smeti sploh ne proizvedemo, da jih ne prinesemo v naše domove, to pomeni, da zunaj zavrnemo kar nam je podarjeno.

Učeni smo, da darove sprejmemo, zato je prvi korak največkrat tudi tako težek.

Kateri pa so tisti darovi, ki jih lahko zavrnemo?

V knjigi Dom brez odpadkov je opisanih kar nekaj:

– Reklamna pošta v nabiralniku. Zavrnemo jo enostavno z nalepko na nabiralniku.

– Zastonjske drobnarije, ki nam jih podarjajo na sejmih. Največkrat so to reklamni izdelki ter letaki, ki jih le prinesemo domov in nikoli ne uporabimo ali preberemo.

– Plastika za enkratno uporabo; od vrečk, do plastenk, kozarcev, slamic in pokrovčkov. Taka plastika se uporablja zelo malo časa, zato se jo izogibamo ali pa se potrudimo, da jo znova uporabimo. Plastiko se lahko tudi predela v nov izdelek in s tem ne postane smet.

S tem, da naredimo ta prvi korak, smeti še ne bodo izginile, bo pa naš zgled premaknil kolesje in vpliv na kolektivno skupnost. Proizvajalci bodo začeli iskati bolj zelene alternative.