Ponovno uporabi

Vsako reč uporabi, izrabi, popravi – ali pa shajaj brez nje.

– STARI REK

Ponovna uporaba ni isto kot recikliranje. Veliko ljudi nas sprašuje v katero kanto naj odložijo določene stvari, mi jim vedno odgovorimo enako – ne delajte smeti in ne boste imeli teh skrbi.

V primeru ponovne uporabe izdelek popravimo ali večkrat uporabimo mi, za reciklažo pa so potrebni stroji ter uporaba energije.

“Ponovna uporaba je ključna, da ne rečem kar prelomna točka doma brez odpadkov, saj z njo zmanjšujemo potrošnjo in si hkrati prizadevamo za ohranjanje še uporabnega, poleg tega pa ne smetimo.”

(Bea Johnson, Dom brez odpadkov)

V našem hitrem potrošniškem tempu je vse prirejeno za enkratno uporabo. Večina hrane je pakirana v embalažo, ki se je ne da ponovno uporabiti. Taka embalaža nam tudi proizvede največ smeti.

Poiščite izdelke, ki so pakirani v embalažo, ki jo lahko ponovno uporabite. Na primer banjica sladoleda s pokrovom je praktična za prenašanje različnih stvari ter je navadno iz dobre (trše, 5PP) plastike.

Če bi se radi izognili plastiki nasploh, pa posežite po steklu, blagu, kartonu in papirju.

Steklo je material, ki se enostavno pere in večkrat uporabi. Dokazano ne pronica v hrano in je varen za uporabo. Če se ga odvrže v zabojnik za steklo, torej v reciklažo, je 100% obnovljiv.

Najboljša izbira je vedno ponovno polnjenje. Poiščite izdelke, ki so na polnjenje ali rinfuzo. V trgovinah poglejte ponudbo delikatese. Tam lahko dobite kruh, sire, njoke, v oddelku sadja in zelenjave pa tudi stročnice in semena. Najdejo se tudi testenine ter ostala osnovna hrano. Prijazno vprašajte prodajalko ali vam lahko da hrano v vašo embalažo, za zelenjavo pa imejte kar s seboj svojo (najprej) plastično, ponovno uporabljeno vrečko. Če vas zavrnejo, ne obupajte. Poskusite z drugo prodajalko, pa še v drugih trgovinah. Priporočamo nakupovanje v manjših, privatnih ponudnikih, kjer tudi dobite lokalno pridelano hrano… ter tržnice. Ko se vas bodo navadili, takšno nakupovanje ne bo več problem.