Naj bo dan zemlje vsak dan

Danes je dan zemlje, praznujemo ga že 50. leto zapored. Glede na podnebno krizo pa mislimo, da bi morali na zemljo pomisliti vsak dan z vsakim našim dejanjem.

Prejeli smo elektronsko pošto naših kolegov iz Centra Uporabnih Predmetov (CUP) v Izoli, kjer nagovarjajo z besedami:

Kaj zares potrebujemo?
Zaustavitev pestrega ritma življenja zaradi pandemije je vsem ponudila možnost vpogleda v naše resnične potrebe in posledičnega zavedanja o nesmiselnosti prekomernega potrošništva, ki je eden od glavnih razlogov za opustošenje in onesnaževanje planeta. Center Uporabnih Predmetov (CUP) s svojim sistemom izmenjave predstavlja eno izmed možnih alternativ, saj danes novo ne pomeni več boljše. Izbira rabljenih predmetov je globalni trend, ki lahko globoko pripomore k reševanju okoljske problematike podnebnih sprememb, izmenjava pa posameznikom in družinam omogoča bolj varčno in ekološko naravnano življenje.
Kakšno prihodnost bomo izbrali? 
Na obzorju sta dve možnosti: lahko se vrnemo nazaj na stare ritme in navade ter brezbrižno nadaljujemo z uničevanjem planeta ali se odločimo, da bomo sami “postali sprememba, ki jo želimo videti v svetu”, kot je zapisal Mahatma Gandhi. Vsak izmed nas je nepogrešljivi del celote, ki s svojimi dejanji vpliva na okolico in soljudi in prav vsako dejanje šteje, saj je naš vzor tisti, ki sproža val v eno ali drugo smer.
Prejeli smo tudi elektronsko pošto od Katje iz Greenpeace-a, ki nas prosi, da podpišemo poziv vladi za zeleni odgovor na krizo, saj podpira ukrepe, ki rešujejo samo ekonomsko krizo, zanemarjajo pa podnebno krizo. Peticijo lahko podpišeš TUKAJ, več o tem pa prebereš TU.

#sustainableliving #sustainablein2020 #earthday #gogreen💚 #♻️💚🌍 #zerowastelifestyle #naturelovers #thankyoumotherearth🌍