JULIJ BREZ PLASTIKE

Pridruži se svetovnemu izzivu #plasticfreejuly!

Mi ga bomo tokrat začeli malo drugače, saj vsi vemo, da je potrebno vzeti svoje vrečke v trgovino, da se izognemu nepotrebnemu nakupu v trgovinah, pa da je boljša voda iz pipe kot tista iz plastenk, da sedaj uporabljamo lesene zobne ščetke in trda mila in šampone namesto tekočih v plastični embalaži.

Kaj pa če bi imeli malo drugačen izziv?

Danes zjutraj me je moja kužka Zoe peljala na sprehod in ko sva se vračale proti domu, sem po poti pobrala za eno vrečko smeti.

Med pobiranjem pol literskega plastičnega kozarec s slamico, sem se spomnila na ledeno mrzlo granito, ki jo strežejo v centru in se spraševala, če je bilo tako težko narediti še 20 metrov do prvega smetnjaka, če te je ta “smet” spremljala in osveževala po celi poti do tja?

Ko sem šla mimo Petrola sem pobrala 5 plastičnih rokavic. In sprašujem vas, ali uporabljate te rokavice, ki visijo ob črpalki? Ne bi lahko vzeli košček papirja, če vidite, da je ročka od dizla polita?

Napišimo skupaj odprto pismo bencinskim črpalkam, naj kaj ukrenejo za zmanjšanje uporabe rokavic za enkratno uporabo ter si omislijo okolju boljšo alternativo.

Kaj pa je zate pomemben premik k življenju brez plastike?