Izmenjave kot druženje

V soboto 16.2.19  smo v sodelovanju z društvom Luna in Sonce gostili že sedaj več kot deseto izmenjavo oblačil, dodatkov, knjig, čevljev, otroških igrač ter družabnih iger. Februarja je bil poudarek na otroških oblačilih, ki jih je bilo še posebej veliko, saj se nam je pridružila tudi Dajadaja- otroška komisijska trgovina. Ponudba je bila velika, obisk pa tudi, kar nas zelo veseli. In vedno se imamo super.

S prostovoljci (prostovoljkami) smo se v prostorih VGC Goriške (bivši Medgeneracijski center) na Gradnikovih, dobile že večer poprej, da smo vse pripravile za izmenjavo naslednji dan. Prostor nam zaradi naše neprofitnosti posodijo brezplačno.

S kombijem (od Kabeljske televizije) smo šli po stojala v Modni Dom popoldan ter jih odložili v prostoru. V klet (privatno) smo šli po škatle. Vzeli smo jih samo pol, tiste, na katerih piše zimsko, saj je polovica škatel še poletnih, te pa šele pri menjavi sezone presortiramo kaj je primerno za naš večino-krat pretopel čas.

Škatle smo razložili v prostor izmenjevalnice, na mize zložili obleke po grupah (ženske majčke posebej, hlače…), jakne, srajce in obleke pa na obešalnike. V fazi, ko izpraznemo vse škatle tudi presortiramo katera oblačila niso primerna za izmenjavo (poškodovana, umazana, “zmatrana”…) ter jih izločimo za nadaljno predelavo.

To naše urejanje navadno traja dve do tri ure, da pripravimo vse potrebno za dogodek naslednji dan. Navadno nas je dan prej caa 5 prostovoljk, vedno pa pogrešamo moške, ki bi nam prenašali škatle. Te škatle niso težke, se jih pa veliko nabere, in tiste, ki so polne hlač navadno težje kot tiste s srajcami.

Potem pripravimo še tablice, kje je otroško, kje moško in žensko, čevlje in torbice zložimo posebej, ter seveda želodke, ki jih dobite pri “sprejemnem pultu”.

Navadno vedno pripravimo kakšno zanimivo delavnico, za vse starosti, saj je dogodek namenjen celi družini. Tokrat smo iz odpadnega papirja in kartona izdelovali pustne maske.

Drugi dan se s približno 5 prostovoljkami odpravimo na kraj dogodka. Tokrat smo imeli prve prišleke že pred dvejo popoldan in smo prosili, naj gredo še na krajši sprehod po sončku.

Prinesli smo še košare z dodatki, pasovi in rutami ter ostale pozabljene pripomočke in izmenjava se lahko začne.

Izmenjava traja tri ure, do 17h. Če je veliko ljudi, se na sprejemnem pultu kar zagužva.

Najprej vaše prinešene predmete pregledamo in preštejemo. Vsak lahko prinese do 10 kosov, sezonskih in čistih, takih, kot bi si jih sami želeli dobiti zase. Kar ni sezonsko ne radi vzamemo. Za kolikor kosov prinesete, dobite želodek, knjige in obleke so enakovredne – en kos in so med seboj zamenljive.

Prinešeno prostovoljke presortiramo po grupah in zložimo na mize, kar gre na stojala, pa na obešalnike.

Ko si obiskovalci izberejo svoje predmete, se vrnejo na sprejemni pult, kjer vrnejo želod in preštejemo koliko kosov so si vzeli. Zaželjeno je, da si vzamejo več kot so prinesli, saj to pomeni, da v klet nesemo manj reči, v zameno pa podarijo v škatlo prostovoljnih prispevkov kakšen poklon za naš trud.

Naše delo izgleda tako, kot da bi želeli postaviti trgovino  v enem samem dnevu. Zato ne pričakujte, da bodo obleke zložene po barvi in niti po velikostih, saj bi bile tako zložene le par minut ali do prvega obiskovalca.

Po končanem dogodku se pa naše “delo” ne konča. Zopet moramo vse pospraviti in zložiti nazaj v škatle. Na enih je napisano zimske jakne in vanje zližimo spet jakne, pa čevlji, majice itd…

Veseli smo, ko vidimo, da so obleke druge kot smo jih zložili ven, saj nam to pomeni uspešno zamenjavo.

Škatle spet zložimo v kombi (spet pogrešamo fante), iz kombija v klet, stojala v ponedeljek nazaj v Modni dom ter kakšno malenkost v zahvalo za posojo.

Vsako tretjo soboto po izmenjavi smo izčrpane, vendar polne pozitivnih izkušenj in vesele, da je za nami še en super dogodek.

Pa ti? Si že bil/-a pri nas? Pridi kot prostovoljec/-ka in občuti kako lahko delaš dobro za druge, zase in seveda, za okolje. Saj z izmenjavo namesto nakupov delaš večkrat dobro.