Dan ekološkega dolga

Pozdravljeni podporniki čistega planeta…
Danes vam posredujem pismo Greenpeaca:
Greenpeace
Od danes naprej prebivalci Zemlje živimo na račun prihodnjih generacij. Izpraznili smo svojo skrinjico letnih dobrin in se brez milosti lotili šparovčka naših otrok. Danes je dan ekološkega dolga.

Porabili smo vso vodo, hrano in ostale surovine, ki jih je Zemlja v enem letu zmožna obnoviti. Od zdaj naprej gre vsaka na novo proizvedena plastika in vsak skurjen kilogram premoga na škodo prihodnjih generacij. Vsaka molekula ogljikovega dioksida, ki jo od danes naprej sprostimo v ozračje, bo svet še bolj pognala v črno prihodnost.

Skoraj vsako leto mejo, kdaj dosežemo ta dan, vztrajno prestavljamo bližje in bližje k začetku leta.

A tu ne gre le za krivičnost do prihodnjih generacij.

Če bi vsi živeli kot Slovenci, bi dan ekološkega dolga letos dosegli že 12. maja. Nekateri to primerjajo z besedami »Slovenci se obnašamo, kot da imamo na voljo 3 Zemlje.« Tega seveda nimamo, kar lahko pomeni le, da gre naš življenjski stil na račun drugih, vsi pa živimo na račun Zemlje. Vietnam, kot zadnji, datum doseže šele 29. decembra, torej si druge države lastimo in porabimo več dobrin. In tudi tukaj gre za krivičnost.

Pa vendar lahko vsaj nekaj storimo, kot posamezniki.

  • Odpovejmo se plastiki za enkratno uporabo in tako vsaj malo prispevajmo k boljši prihodnosti.
  • Podpišimo peticijo za zaščito Antarktike in poskrbimo, da bodo tudi prihodnje generacije lahko občudovale ta neverjetni kraj.
  • Pojejmo manj mesa (ali pa sploh ne). Za proizvodnjo enega kilograma mesa namreč porabimo ogromne količine vode in krme ter v ozračje sprostimo veliko izpustov, ki povzročajo globalno segrevanje.

Ta in druga okoljska dejanja, ko jih pomnožimo s sedmimi milijardami posameznikov, lahko pripomorejo k temu, da ustavimo in celo obrnemo smer, v katero se pomika dan ekološkega dolga.

Si zraven?

Ines, Greenpeace

Ter Mojca, Moj svet, čist planet