33.dan: Voda naš vir življenja

22. marec je Svetovni dan voda.
Letošnja tema so Odpadne vode.
Koliko vode porabimo na dan?
Po podatkih mednarodne organizacije Water Footprint Network
vsak Slovenec posredno porabi 5.500 litrov vode na dan, kar bi napolnilo manjši bazen. Mogoče se niti ne zavedamo, ampak največ vode porabimo s potrošnjo. Vse kar jemo, pijemo in kupimo ustvarja vodni odtis na našem planetu. Veliko odpadne vode iz naših domov, ustanov, mest in industrije se vrača v okolje brez obdelave in s tem dodatno onesnažuje okolje. Prav je, da se potrudimo in čim več odpadne vode ponovno uporabimo.
Kako lahko pripomoremo k var(č)ni uporabi vode?
Ste vedeli, da vsakokrat znova porabljamo isto vodo, ki je na Zemlji že od nekdaj? Zgodba vodnega kroga je znana: voda potuje z Zemlje v zrak in spet nazaj na Zemljo. Nekje na tej poti se priključimo tudi uporabniki. Odpadno vodo iz gospodinjstev npr. pralnih strojev, lahko ponovno uporabimo za splakovanje stranišč. Namestimo lahko varčne splakovalnike in ročke za tuširanje. Med umivanjem zob zapremo vodo. Deževnico uporabimo za zalivanje vrtov,
namesto da jo speljemo v kanalizacijo. V straniščne školjke in odtoke umivalnikov ne mečemo kozmetičnih pripomočkov, vanje ne zlivamo … Veliko pa lahko pripomoremo k varčni in odgovorni porabi vode s tem, da kupujemo tiste stvari, ki jih res potrebujemo, stvari, za katere potrebujemo manj vode in lokalno pridelana živila. (vir: http://www.komunala-kranj.si/…/dan%20voda%2022_marec_2018.p…)

Ko sem prebrala stavek o vodokrogu, ki so nam ga predstavili v šoli, sem se vprašala: kaj pa vsa tista voda, ki je v skladiščih zapakirana v plastiko in čaka, da jo uporabimo? Se zavedamo, da s tem krademo vodo sami sebi?!?
V Sloveniji imamo dobro vodo in če pomislimo, da so v ustekleničeni vodi našli BPA in mikroplastiko, vam svetujem, da pijete vodo iz pipe.
2. dan izziva sem o tem več pisala…
Danes ob 18.30 bomo o vodi ter še o marsičem govorili v Ajdovščini, zato vas vabim, da se pridružite. Zaželjene so rezervacije na:
https://www.lu-ajdovscina.si/…/brezplacne_dejavnosti_vecgen…
Se vidimo?