32. dan: Ekološka in lokalna hrana

Še vedno je večina ljudi prepričana, da je ekološka hrana draga. No, jaz se s tem ne strinjam, ker ne moremo vsega gledati samo skozi en kanal, to je denar. Draga je v nakupovalnih centrih, saj je potrebno plačati par posrednikov, pa še transport ter hrambo. Za naše okolje in naše zdravje je vsekakor najcenejša hrana na 0 kilometrih. Pravijo, da je solkanski radič drag, jaz pa pravim, da ga zato ni treba pojesti nevem kakšno količino.
Ste opazili, da manj kot imamo, manj mečemo proč? Bolj kot je hladilnik prazen, bolj vidimo kaj je potrebno porabiti? Meni se je to posvetilo, ko sem začela hrano hraniti v steklu. Vse je tako vidno!
Ne grem po nakup samo zato, da nekaj kupim, ampak prej premislim kaj bom skuhala. Vem, da je za veččlansko družino več dela in razmišljanja, kot kuhati samo za 2, ampak vaja dela mojstra. Zato vam svetujem, da se pred Veliko nočjo pripravite kaj boste pripravili za praznike. Takrat bodo trgovine zaprte celo 2 dni in mislim, da bo tokrat to celo izjema.
Vse kar je treba, je malo organizacije. Tudi jaz v četrtek naročim sirne namaze in skuto v steklu, da me v soboto na tržnici počaka. In nikoli ne grem iz trgovine s polno vrečko, kupujem butično.
 
Danes vam nudim izziv! Igrajmo se praznjenje hladilnika. Napišemo kaj imamo v hladilniku in ostali dopišite kakšna jed naj iz tega nastane. Seveda napišite, če ste vegetarjanci, vegani ali alergiki in kaj ne jeste. Enkrat sem si želela razviti takšno aplikacijo za telefon: Kaj je v mojem hladilniku in kaj naj skuham? Ampak gotovo že obstaja. Lahko pa vpišete recept in se stavine v google in že dobite idejo. Danes bodo pri nas njoki, ki sem jih kupila v soboto na rinfuzo v Mlinotestu in omaka, ki sem jo odmrznila zjutraj. Dodala bom še radič in kosilo bo v roku 20 minut pripravljeno.
Ker nimam občutka koliko skuham, vedno zmrzujem ostanke (se spomnite v čemu?) in jih z veseljem sproti porabim ob takšnih dneh, ko mi primankuje časa.
 
Res se izogibam raznim Sparom in Merkatorjem, zato med tednom hodim po zelenjavo k sosedi na Gradnikovo, ki se je že navadila, da imam s seboj svoje vrečke. Gledam, da vedno izberem kar je slovensko in sezonsko. Kar nekaj zelenjave pa dobim tudi preko poznanstev.
 
Za tiste, ki kupujete meso preko poznanstev, poglejte v kakšnih razmerah je ta žival živela. Kdaj nam znanci ponudijo domače meso, potem pa izveš, da je uvoženo iz Madžarske in pitano v farmah… Če dobite dobro ekološko meso, se lahko dogovorite za prevzem brez plastike. Le kako so včasih kupovali mesnine?
 
Kakšna se vam pa zdi ideja o gajbicah lokalne hrane? Ali veste, da ko bomo začeli podpirati okoliške pridelovalce, ki pridelujejo lokalno in ko bodo imeli dovolj odjemalcev, bo začela cena padati?
Super se mi zdi tudi način kako porabimo vsak del zelenjave, brez odpadkov. O tem je na TedX Ljubljana govoril Erik Božič
https://www.youtube.com/watch?v=s4ogVae8gJw