31. dan: Znova uporabimo

 Ali veste kakšna je razlika med ponovno uporabo in med reciklažo? Pri reciklaži moramo uporabiti stroje in energijo, da se material predela, na primer reciklirana plastika porabi ogromno količino energije. Ponovna uporaba pa je vse tisto, kar ni za enkratno uporabo. Pod ponovno uporabo spada tudi predelava materiala ter popravila. Načinov ponovne uporabe je nešteto, najboljši primeri so v centrih ponovne rabe. Delujejo po principu: prinesi kar ne dela ali ne potrebuješ več, oni popravijo ali priredijo ter prodajo naprej. Centri ponovne uporabe zaposlujejo težko zaposljive, tudi socialna podjetja ter podpirajo lokalno rabo, torej bi bilo dobro, da bi bil vsaj eden na regijo. Podpira se tudi obrtnike in tehnične poklice.
Vedno večkrat slišimo, da živimo v svetu hitre potrošnje: telefoni delajo dokler velja garancija, potem so za odpad, tako vsa tehnika. In kam gredo stari stroji? Na odpad, polni nevarnih kemikalij… večkrat tudi v države tretjega sveta, da strupijo njih. Kam vse to pelje? Kdo za to plačuje s svojim zdravjem in naš planet z onesnaženostjo? Kako lahko vse to ustavimo?
Ideja, da se vrne nazaj proizvajalcu naj se on s tem ukvarja je vedno bolj blizu. Organizacije se borijo, da proizvajalci začnejo proizvajati produkte, ki trajajo in jim ni namen zgolj hiter zaslužek preko vseh “trupel”.
Vas spominja ta model na poceni modo?!?
Kaj pomaga, če smo ekološki in se trudimo manj smetit, če potem kupujemo novo tehniko in nas ne briga kam potuje stara?!? Kje se konča ta začarani krog?
Pri modrem in zavestnem nakupovanju. Kot sem že pisala, vaš denar je vaš listič na volitvah. Ko kupimo “nov” rabljen predmet kupimo kruh tistemu, ki tam dela, ne pa jahto mogotcu. Pozanimajmo se kakšna je zgodba za predmetom, ki ga kupimo. Ne zgolj akcije, popusti, cena ter izgled.
Ko izberemo masivno pohištvo in ne neko poceni iverko, ki se ji bo čez eno leto odlepil frontal, damo za kruh umetniku.
Podpirajmo lokalno in podpirajmo ponovno rabo.