30. dan: Zmanjšamo (drugo pravilo Zero waste)

Kaj točno pomeni to pravilo?
Pri prvem pravilu sem že opisovala to, da nam material pije energijo. Zato priporočam zmanjševanje vse krame, ki je ne uporabljamo. Na primer kolo, ki ga ne vozimo že dve leti, premislimo, če bi prodali. Ali pa če smučate samo en dan na leto, si lahko za takrat smuči enostavno izposodite. Če naredite računico koliko so stale nove smučke in koliko dni jih uporabljate, se enostavno ne splača. Zraven še dodajte skriti strošek hrambe.
Vedno bolj popularen minimalizem podpira dražje potrošništvo, vendar to načeloma ni potrebno. Radi si posplošujemo, da so kvalitetne stvari dražje, vendar žal to vedno ne drži. Nakupe si je potrebno narediti racionalne. Spomnimo še časov, ko smo par mesecev morali varčevati, da smo si kupili računalnik ali kakšno drugo elektroniko. Danes pa si vzamemo kredit ali pa obročno plačevanje. Ne znamo več počakati. Postali smo generacija hitrih odločitev. Gremo v trgovino in se nam nakup za 20€ zdi poceni, ne zavedamo pa se, da je 5 krat po 20 že 100€ in da je kamen na kamen palača. Na koncu se nikoli ne vprašamo, koliko nas stanejo skrite bančne usluge in koliko preplačamo posojila. In potem pravimo, da nimamo denarja.
Ne razumite me narobe, če ne bi stremeli k boljšemu, bi verjetno bili še vedno v jami, vendar se resnično vprašajte kaj nam manjka? Zdi se mi, da smo narod stiskanja in narod tarnanja. In narod nakupovanja šare. Zdi se mi, da več prostora kot imamo, več trpamo.

Ali pa se vam zdi prazen prostor le poraba prostora?!?

Lahko bi naredili sredi mesta garažno razprodajo. Prinesete svoje stvari in poskusite prodat, pa boste videli, da se je rešiti materiala težje, kot ga kupiti. In da če potem to odnesemo na smetišče ne čudežno izgine!

Vsako prvo soboto v mesecu je v Novi Gorici pred občino bolšjak, kjer lahko prinesete svoje predmete. Poskusite kdaj to nakupovanje namesto nakupovalnih centrov.
Kakšna se vam zdi pa ta ideja?