3.7. Dan brez plastične vrečke

Danes je svetovni dan brez plastične vrečke.

V Sloveniji smo že sprejeli zakon, da se plastične vrečke na blagajni ne smejo dati zastonj, vendar jih je potrebno zaračunavati, češ da bomo s tem zmanjšali uporabo le teh. Nekateri so se “znašli” tako, da poberejo več lahkih, prosojnih vrečk za sadje in zelenjavo, ki  jih ne računavajo na blagajni ter vanje zložijo svoje nakupe. Tako je teh v porabi več in po mojem mnenju nismo veliko rešili.

V Italiji so uvedli biorazgradljive vrečke, ki za svojo razgradnjo potrebujejo določene pogoje. Večina biorazgradljivih vrečk je iz recikliranih materialov in se razgradi le na manjše delce in tako postane mikroplastika. Pomembno je izbrati tako, ki se lahko kompostira.

Najbolj pa je potreben premik v navadah ljudi.

Da se navadimo, da vzamemo s seboj ne samo veliko nakupovalno vrečko, vendar tudi male za sadje in zelenjavo. V nekaterih nakupovalnih centrih so jih že ponudlili v prodajo ob delikatesi.

Kaj je prednost večkratne uporabe vrečk? To, da ne smetimo. Pomembno je, da vrečko, ki je trajnostna uporabimo večkrat, saj njena izdelava potrebuje več energije in vode, kot plastična.

Izberi torej tako, ki ti odgovarja, pa naj bo iz poliestra, bombaža, bio bombaža ali rabljenih zaves. Uporabljaj jo znova in znova ♻️💚🌍