27. dan: Zavrni (prvo pravilo brez odpadkov)

Mogoče je beseda, da nekaj zavrnemo malo ostra, vendar je najlažji način za prenehanje kopičenja. Ko se naučimo zavračati, nam začne ostajati prostor in dobimo nazaj energijo. Vem, da je slišati smešno, vendar nam material jemlje energijo.
Zavračati najprej začnimo majhne stvari: testerje.
Ko gremo v trgovino ali na sejme, nam zato, da več prodajo dajo poskusni izvod. Ta je navadno za enkratno uporabo, ali največ parkrat in ima embalažo večjo kot je proizvod sam. Če niste prepričani ali bi produkt res poskusili, ga raje zavrnite. Velikokrat pridemo domov iz sejmov z listki, vizitkami, letaki, testerji, ki jih ne taknemo več. Spravimo jih za “takrat, ko jih bomo potrebovali” in ta trenutek nikoli ne pride. Če se vseeno po premisleku odločite, da tester vzamete, ga potem tudi res preiskusite.
 
Ste tudi vi tista oseba, ki v hotelu vzame vse mini šampončke? Tudi jaz sem bila taka in jih potem nisem nikoli nesla s sabo na morje ali porabila drugače doma.
Prvič, tista mini kozmetika je poceni in polna nevemočesa. Drugič: vsakič, ko vzamemo tak tester, damo vedet hotelskemu osebju, da je šlo v porabo in da morajo naročiti novega. Potem naročijo v tovarno, da proizvedejo še…
Kaj se zgodi v obratnem slučaju? Material jim ostaja, prekinemo krog in proizvajalec bo začel razmišljati kaj lahko naredi drugače. In tukaj se začne SPREMEMBA! Z našim DRUGAČNIM DEJANJEM.
Tretjič: če ne morete brez, da bi kaj vzeli s seboj, se predhodno pripravite, ter vzemite svoje posode (recimo v restavraciji, kjer naročimo več, ker so nas same oči).
Četrtič: omejimo se na izdelke iz trajnostnih materialov, ki jih lahko še kdaj uporabimo (steklo, les, blago, inox…).
In naučimo se reči: ne, hvala, ne rabim 😉