26. dan: Mleko in mlečni izdelki (ter okolju prijazni nadomestki)

Od majhnega rastemo s prepričanjem, da je mleko vir kalcija. Nekateri trdijo, da nas mleko zasluzi, drugi so alergični na laktozo, tretji si ne predstavljajo kaj bi brez mlečnih izdelkov, vse več pa se nas zaveda, da mlečna industrija ni prijazna do okolja in živali.
Če se ostedotočamo samo na plastično embalažo vemo, da je mleko pakirano v tetrapaku, jogurti in namazi v plastiko, sirčki pa v aluminij… kako se vsaj embalaži izogniti?
Hvaležna sem, da so se v mestih mlekomati obdržali in dovolj ljudi kupuje domače mleko, da jih še niso ukinili.
Mleko je tudi edini nakup, ki ga opravim v nedeljah, če da ne kupim na tržnici v soboto.
Všeč mi je, ker je mleko surovo, pijem ga neprekuhanega in zgolj samo s kavo in v palačinkah
Če ga ne porabim v času 3 dni, se samo skisa in takrat ga pustim na pultu, da se dokončno sesiri. Ko je sesirjen ga prelijem v cedilo (ki mi ga je napravil ribnčan in menjam samo gazo iz blaga) in pustim v hladilniku. Naslednji dan imam superski sirni namaz. Lahko ga solim ali mu dodam začimbe po želji.
Jogurte kupujem izključno v stekleni embalaži. Posodice lahko ob sobotah vrnem na tržnici, večina pa jih kar obdržim, ker mi pridejo prav. En navaden jogurt si obdržim, ko želim delati jogurte sama doma. Izdelava je zelo enostavna, če se držiš navodil in ne izpustiš korakov:
Mleko iz mlekomata pogreješ na 90°C (to je tik preden zavre) in ga pustiš da se ohladi na 40°C (temperatura, ko te še ne peče na primer v prst ) in takrat v liter mleka vmešaš en navaden jogurt (1- 2 dcl). Če to večkrat počneš, si enega pustiš za novo serijo. Pustiš na toplem (40°C) od 7-10 ur. Lahko je to topla pečica ali pa aparat za izdelavo jogurta. Jaz vmes večkrat premešam z metlico. Ko se ti zdi, da je jogurt pripravljen, ker postaja mleko bolj gosto, da postaviš v hladilnik. Jaz jih prelijem v lončke. Če želite bolj gosti jogurt ali podoben grškemu, ga del precedite, da se izloči tekočina. Tak jogurt v hladilniku zdrži do 10 dni, če ga prej ne pojeste.
Za sadno različico pa pripravite gosto sadje, ki ga rahlo sladkate in pokuhate, da prevre tekočina.
Jaz sem zadnjič končno dobila zmrznjene borovnice, ki so pakirane v karton. Najboljša je pa seveda kombinacija s svežim, sezonskim sadjem.
Sir tudi kupujem na tržnici, del koluta položim na pralno folijo in zavito pustim v hladilniku. Dele sira za ribanje imam pa shranjene v steklenem kozarcu za vlaganje.
Sem še kaj pozabila? Skuta! Tudi to kupujem ob sobotah, iz velike posode mi jo napolnijo v moj steklen kozarec.
Tudi kefir si lahko sami pripravimo, le zrna moramo dobiti.

Poznamo tudi nadomestke mleka, ki so vedno bolj popularni in okusni. Lahko si sami pripravite ovseno, mandljevo, riževo in proseno mleko. Namakamo osnovno sestavino v vodi, lahko pa dodamo tudi suho sadje, sol in sladkor. Pomembno je, da je sestavina čimbolj na drobno zmleta. Na intenetu je polno enostavnih receptov. Z vami delim recept za mandljevo:
https://www.bodieko.si/rastlinsko-mleko
Si že kdaj poskusil-a?