20. dan: Hišni ljubljenčki brez odpadkov

Tisti, ki imamo kužke in muce vemo, da je najti pravo hrano zanje že pravi lov za zakladom. Mačke se briketirane hrane hitro naveličajo, psi pa je ne povohajo, če jim večkrat v skledo pade kuhana hrana.
Vsak veterinar ima v ordinaciji že celo prodajalno dodatkov za pse in več različnih znamk in cenovnih razredov hrane.
Moje mnenje je, da je treba žival opazovati kaj mu paše, vendar po drugi strani vedeti, da smo vsi naglnjeni k nezdravemu prehranjevanju. V hrano nam dodajajo sladkorje in soli, ki ojačajo okus. Ta gre dobro “v promet”, vendar pa ni zdrava ne za nas, ne za naše štirinožne prijatelje.
Če se odločimo, da jim bomo kuhali, nam postane to tudi breme in na koncu koncev…saj še zase ne vemo točno kaj naj bi jedli.
Iz vseh strani nas bombardirajo z informacijami: preveč beljakovin uniči ledvice, ogljikovi hidrati se kopičijo in nas redijo, maščoba ni vredu… Kaj je pravzaprav prav?
Moje mnenje je to, da se ne pretirava, torej zmernost pri vsemu.

Kaj pa odpadki, ki jih pri nakupu hrane proizvedemo?
Rešitev je kupovanje hrane na polnenje ali rinfuzo. Lahko prinesete svojo embalažo ali pa dobite škrnicelj ali škrtoc po primorsko 😉
Če hodite k mesarju, vam tudi tam napolnijo meso v vašo posodo.

Tudi priboljške lahko dobite, v trgovini pa ponujam tudi šampon v trdem milu za bolj mehko dlako brez plastične embalaže.
Z našo Zoe sem šla še korak dlje… vrečke iz biorazgradljivega lignina, ki se pridobiva kot stranski produkt pri izdelavi papirja.
Poskusite jih lahko pakirane v rolici, 15 vrečk.

Več o vrečkah pa jutri 😉
Poglejte ponudbo hobi programa na:

https://zaleinpepe.si/kategorija-izdelka/hobi-program/