18. dan: Folije za enkratno uporabo

Nedelja, družinsko kosilo. Ker vedno kaj ostane in mama mi skrbno pripravi za s seboj. Najprej so bili takšni trenutki mučni, od kar se izogibam plastike in izdelkov za enkratno uporabo.

Sedaj pa mi spakira tako: juho v steklen važ (posodo), kruh v papirnato vrečko ali tako iz blaga, priloge in ostanke glavne jedi v stekleno posodo z vakumskim zapiranjem, ki jo navadno že prinesem s seboj. Sladice pa v… pralno folijo.
Tako folijo zelo rada uporabljam za zavijanje jedi.
Ste za to že slišali? To je blago, ki je premazano z olji ter voskom, ki se oblikuje s pomočjo toplote rok. Meni je ta pripomoček številka ena za pokrivanje ostankov hrane. Ko grem v soboto na tržnico, mi vanjo zavijejo tudi kos sira, doma pa jo uporabljam za zavijanje polovice cvetačine glave in ostale zelenjave, ki je v celem kosu ali za pokrivanje hrane v posodi.
Po uporabi se obriše z blago milnico in krpo, ter posuši in vedno znova uporabi.

Za tiste, ki radi poskusite sami, si jo lahko naredite kar doma. Obstajata dva načina, eden s pomočjo likalnika in peki papirja, ki lahko povoska vašo likalno mizo, likalnik, tla in še vse okoli, zato pazite. Drugi pa je v pečici s peki papirjem ali alu folijo (ki jo boste najbrž zadnjič potrebovali )
Potrebujete kos blaga, poglejte, da je bio bombaž, saj bo v uporabi s hrano, drobljen bio vosek ter mandljevo, kokosovo ali oljčno olje. Dobi se kar nekaj video navodil.
Riban vosek ter olja pa na rinfuzo v trgovini Moj svet, čist planet.

Za tiste, ki pa vam packanje ni všeč, se pralne folije dobi že pakirane v različnih velikostih. Pokukajte na stran: https://zaleinpepe.si/…/zero-waste-…/pralne-folije-za-zivila/