15. dan: Mikroplastika v oblačilih

O poceni modi bi vam lahko spisala na doooooolgo, vendar se bom poskusila koncentrirati na en del: o porastu poliestra v oblačilih.
Priznati moram, da ne kupujem novih oblačil, vse izmenjam na izmenjavah. Edino novo oblačilo v tem letu, ki sem ga kupila je bil spodnji del trenerke.
Ko sem prišla domov, sem najprej dala hlače v pranje, da se vsaj malo sprejejo kemikalije, v katerih so prepita nova oblačila. Pogledam navodila za pranje in obstanem… Hlače so narejene iz 80% bombaža in 20% poliestra.
Dragi moji, to je najslabša možna mešanica za obleke! Jezna sama nad sabo, da tega nisem pogledala že v trgovini, jih dam prat na 40°C, kot je priporočeno na navodilih.
Hlače so se mi v roku 1 meseca začele grdo sfalkati na predelu zadnjice in med stegni. Ko sem sfalke pobrala dol, sem zagledala te nitke… MIKROPLASTIČNE NITI.
 
Analize so dokazale, da se med pranjem naših oblačil te nitke spuščajo v vodo. Niti so tudi tako mikro majhne, da jih večina s prostim očesom niti ne vidimo. Ko plastična masa potuje iz pralnega stroja do morja, je magnet za snovi, ki plavajo ob njej in jih veže nase. Tako snovi, težke kovine in nevaren kadmij preidejo v morske živali. Našli so jih v notranjih organih rib in ker smo del prehranjevalne verige, tudi v ljudeh. 
Več o tem v naslednjih dneh…
 
Današnji izziv pa je ta, da vedno poglejte sestavo oblačil, če niso iz naravnih vlaken, jih čimmanjkrat perite in preden kupite novo obleko, počakajte na Izmenjave oblačil v okolici.
V Novi Gorici poteka vsako tretjo soboto v SReČNI HIŠI, z aprilom pa na Gradnikovih brigadah 49, pred trgovino Moj svet, čist planet.
Vabljeni!
 
(Foto: Dora Verlič)