14. dan: Ličila

Večina ličil je v plastični embalaži ali v vsaj delno plastični. Kar nekaj jih testirajo na živalih in vsebujejo strupene snovi… Če pomislimo, da je koža največji organ oziroma druga usta, je rešitev enostavna: Brez ličil.

Mogoče je del potovanja k svobodi brez plastike tudi del, ko sprejmemo sebe in se ne skrivamo več za maskami make-upa…

Poleg pudrov, maskar in šmink, so laki nevaren odpadek, ki ga, čeprav jih ima večina stekleno posodico, mora odvreči v njim posebno mesto.
Rešitev številka dva: Še brez lakov in nohti se vam bodo v roku enega meseca čudežno spravili k sebi. Zaščitite jih lahko z doma narejenim mazilom iz voskov in olj.

Tudi maskaro si lahko sami naredimo. V knjigi Dom brez odpadkov je recept tak: Najprej si izdelamo univerzalno mazilo iz voska in olj, potem posebej zažgemo mandelj, da zogleni, ga v možnarju zdrobimo, ter fin, suh prah zmešamo z domačim univerzalnim mazilom. Prah lahko uporabljamo tudi kot senčilo za zadimljen videz. To skrivnost ličenja je poznala že Afrodita. Za lička pa Bea Johnson uporablja kakavov prah 

Če ste še vedno nezaupljive in ne bi rade mešale in coprale ličil doma, svetujem dve znamki, ki jih lahko naročite prek interneta: Zao in Boho. Obe imata lično embalažo, bambus, les in karton in ekološko zgodbo.