13. dan: Biološka čistila v steklu ali na rinfuzo

Danes se odpovedujemo vsem čistilom, ki niso prijazna okolju ter se držimo načela zmanjšaj čistila na pol ali še več.

V knjigi Dom brez odpadkov Bee Johnson je na več kot treh straneh opisana uporaba mešanice alkoholnega kisa in vode, ki je v razmerju 1 proti 4 skoraj univerzalno čistilo za vse površine. Od čiščenja vodnega kamna, do odstranjevanje lepila nalepk, pa odganjanje žuželk, osveževanje prostorov, neprijetnih vonjav ter vračanje barv perilu…

Za trdovratne madeže dodamo še sodo z malo vode, da nastane pasta. Za školjko ali pomivalni stroj se doda še sol in to so najbolj naravna in nenevarna sredstva za čiščenje.

Mediji nas z vseh strani bombardirajo s produkti, ki jih potrebujemo v našem domu. Za čist lijak eno čistilo, za školjko drugo, banjo in tuš tretje, za tla spet drugo. Seveda nam morajo najprej pokazati problem, ki ga rešijo, da prodajo svoja čistila… še bolj belo od belega- kam bolj? Ali res potrebujemo toliko produktov, da se nam kopičijo po domovih?

Vrniti se moramo nazaj ter k naravi. Uporabljajmo čim manj čistila, ker s tem tudi uporabo vode zmanjšamo.

Kupujmo tudi ekološka čistila za pranje perila, posode ter se izogibajmo mehčalcev. Veste, da alkoholni kis deluje enako tudi mehčalec?

Včeraj sem v Solkanu v Potencial Inštitut spoznala dekleta iz socialnega podjetja Pupillam (http://pupillam.org/), iz Maribora, ki so s pomočjo minimalne količine ekoloških čistil ter s pravilno uporabo produktov ter krp očistile prostor. Pomagali so jim zaposleni, ki so jih poučile, kako bodo od sedaj naprej tudi oni čistili z minimalno količino čistila ter s tem naredili nekaj zase in za okolje. Nisem mogla verjet njihovim navodilom. Najprej z bombažno krpo pobriši prah iz površine omar, vrat, potem pošpricaj z minimalno količino čistila zredčeno z vodo ter pobriši. Enako tudi s tlemi. Če na ta način peremo tudi posodo, bomo tudi splakovali manj časa.

Bi tak tečaj potreboval vsak izmed nas?